Uppvärmning i Almedalen
Jag har just kommit hem från Visby där jag träffade mina nya deltagare i ICLD:s träningsprogram “Local Democracy and Social Sustainability with a Gender Perspective“. I detta program bedriver deltagare från nio länder i Östeuropa lokala demokratiprojekt som pågår i 18 månader. Min roll är att vara mentor och handledare åt deltagarna och hjälpa dem att strukturera projekten samt att anlägga ett genus- och mångfaldsperspektiv på utvecklingsarbetena.
I år har jag sju deltagare från Georgien varav 6 av dem arbetar på statliga myndigheter och den sjunde åt en stor intresseorganisation. De kommer att vara i Sverige i tre veckor och jag får möjlighet att handleda dem vid 4 tillfällen. På resterande tid gör de studiebesök och lär sig mer om projektstyrningsmodeller.
Det jag är mest fascinerad över är att anställda på höga positioner i dessa länder satsar så mycket tid och energi på utvecklingsarbete kring genus och mångfaldsfrågor. Hur många statsanställda chefer och projektledare i Sverige skulle lägga 18 månader av sin arbetstid på ett jämställdhetsprojekt? Och en hel månad i utlandet!
Vi hade vår första mentorsession under öppen himmel i Almedalen och Visby bjöd på det vackraste väder en kan tänka.
Vi hade faktiskt en hel del politiska diskussioner i Almedalen
Mina deltagare arbetar på inrikesdepartementet, Justitiedepartementet, det statliga vattenbolaget och en NGO. Deras projekt har otroligt stor potential att skapa verklig förändring. Projekten handlar om:
1. att Polismyndigheten ska stötta kvinnor som vill anmäla våld i nära relationer
2. medborgardialog och utvecklandet av e-tjänster. Kvinnor har inte lika stor tillgång till internet och deltar inte i de lokala beslutsprocesserna
3. att förbättra vatten och sanitet. En oerhört viktig fråga på landsbygden där den höga andelen hemmafruars arbete försvåras av att det inte finns rent och rinnande vatten. Frågan prioriteras inte och kvinnor är heller inte delaktiga i stadsplaneringen.
4. att stötta kvinnor i de fattiga och isolerade bergsbyarna. Där är de offer för våld, arbetslöshet, drop-outs från skolan, barnäktenskap, analfabetism mm. Det byggs särskilda kvinnohus där de får hjälp med utbildning, skydd, hälsokontroller mm.