På lika villkor
Mitt intresse och engagemang för jämställdhetsfrågor startade för 18 år sedan på en skola i Falun. Kommunstrategen Rita Liedholm hade startat ett fortbildningsprogram som hette På lika villkor. Konceptet gick ut på litteraturstudier, lärarhandledning i grupp (a´la forskningcirkel) samt praktiskt jämställdhetsarbete i elevgrupperna. Det fascinerande är att konceptet i princip tillämpas likadant idag. På så vis är konceptet unikt som överlevt i snart två decennier. Det finns mig veterligen inga andra jämställdhetsutbildningar på skolområdet som i närheten överlevt under så lång tid. Ett annan unik del av programmet är att de jämställdhetsmärker och kvalitetssäkrar de skolenheter som arbetar genusmedvetet. För att få kvalitetsstämpeln krävs att ALL personal genomgår grundutbildning, att man tar fram konkreta handlingsplaner och arbetar med systematiskt förbättringsarbete.
Jag ingår i På lika villkors styrgrupp och vet att kommunen ser tendenser till att pojkarnas skolprestation förbättras på de skolenheter som genomgått programmet. Pedagogerna vittnar också om bättre klimat och studiemiljö för eleverna.
I massmedier har Frejaskolan i Gnesta fått välförtjänt uppmärksamhet för just dessa ingredienser. Se dessa länkar:
http://jamstall.nu/blog/jamstalldhetipraktik/kamp-mot-normer-hojde-betygen/
Det gläder mig nu stort att Falu kommun och På lika villkor också fått uppmärksamhet för sitt systematiska genusarbete i skolan. http://www.lararnasnyheter.se/forskolan/2013/08/17/man-far-vara-man-vill