Låt von Sievers bli en väckarklocka!
Den svenska skolan blir alltmer ojämlik. Både Skolverket och Skolinspektionen har nyligen kommit med larmrapporter som visar att skillnaderna mellan de mest och minst gynnade eleverna ökar lavinartat. Svenska skolhuvudmän har sällan eller aldrig några idéer eller handlingsplaner hur de ska bryta dessa mönster.
Greger von Sievers, VD på friskolan Profilskolan i Stockholm slog ikväll i Uppdrag Granskning alla rekord när det gäller att sortera elever utifrån olika maktordningar. von Sievers lyckades i ett par meningar visa sina fördomar utifrån maktordningarna kön, etnicitet, hudfärg, funktionsnedsättning och klass. Han visar tydligt vilken elev han vill ha i sin skola. En välartad, högpresterande vit, rik, flicka med svenska föräldrar.
Jag har varit kritisk till det fria skolvalet sedan start och blivit ganska luttrad men detta var värre än vad jag någonsin kunnat tänka mig.
På frågan vad man gör för att slippa de icke önskvärda eleverna så svarar von Sievers bestämt:
– Man säger ”vi har ingen plats”
När reportern frågar om de tar emot elever med funktionsnedsättningar såsom ADHD svarar han:
”Man måste skydda de fina eleverna. Och när man får till det, ja då får man en bra skola. Det är som ett ruttet äpple bland andra äpplen, då sprider det sig”
ADHD-pojkar är alltså de ruttna äpplena som sprider förruttnelse på von Sievers skolor.
När von Sievers lite senare får frågor om vad han tänker om de elever med utländsk bakgrund söker till Profilskolans musikprogram blir det om möjligt ännu värre:
”Inte det här, inte den där jävla skiten som de håller på med, rap och våldtäkter. Man får ju inte säga neger numera, men den här svarta musiken då nej nej… Inte rap och death metal och allt vad det heter, den där äckliga destruktiva musiken, den vill jag ju inte ha i skolan. Då får vi problem och då får vi de här med kepsarna bak och fram och som ska rappa. Nej då kan de hålla på och rappa borta i Tensta och elda upp bilar där istället”
Von Sievers människosyn är minst sagt ”sunkig”, men jag är rädd för att många andra friskolor tänker i liknande banor. Det är förstås lättare att plocka ut vinster om alla ens elever är välartade och högpresterande.
Jag lyssnade på P1 tidigare idag då en skolpolitisk journalist pratade om det kommande innehållet kvällens Uppdrag Granskning. Han menade att man måste ha viss förståelse för att skolor inte vill ta emot de mest resurskrävande eleverna. De pratade då om ett typfall med en pojke som hoppat av skolan och blivit hemmasittare. Denne pojke hade ADHD, var utåtagerande, omotiverad och hade en mängd skolmisslyckanden bakom sig.
– Ingen skola vill egentligen ta sig an honom eftersom de vet att de inte får tillräckliga ekonomiska resurser för att lyckas, menade reportern.
Jag blev både arg och ledsen över denna cynism. Vad menade han? Ska vi ge upp och lämna de mest utsatta i sticket? Ska vi låta vissa barn få leva ett helt liv i utanförskap? Det är INTE dyrt att hjälpa de mest utsatta. Det finns nationalekonomer som har räknat ut att samhället vinner tillbaka pengarna tusenfalt. Ett barn som hamnar i ett livslångt utanförskap kostar samhället minst 10-15 miljoner. Och då har man inte räknat på vad det sociala arvet kostar eftersom även nästa generation tenderar att hamna på samhällets skuggsida.
Nej, jag blir än en gång övertygad om vikten av att ALLA skolhuvudmän i Sverige behöver processinriktad utbildning i hur man skapar en mer jämlik skola. Denna utbildning behöver innehålla hur normer skapas, hur vi sorterar elever men framförallt hur skolan ska lyckas med sitt kompensatoriska uppdrag. Hur ska vi styra skolorna så att resurserna riktas om till de elever som behöver dem mest? Hur kan skolan skapa systematik i arbetet så att klyftorna mellan de mest och minst gynnade eleverna minskar igen. Jag hoppas att Jämnt Skägg kan hjälpa till att jämna ut dessa skillnader?
Alla skolhuvudmän, ring och boka mig!! Jag finns här!