Jämnt Skägg på politikerprogram i Moldavien
Härom veckan fick jag möjlighet att medverka i ICLD:s internationella träningsprogram för politikerkvinnor i Moldavien. Jag höll ett “key-note-speach” om jämställdhetsintegrering och gav praktiska exempel på hur vi lyckats i svenska kommuner.
På workshoppen medverkade borgmästare och andra toppolitiker från Georgien, Bosnien, Makedonien, Serbien och Moldavien.
Det var väldigt intressant att lyssna på borgmästarkvinnornas berättelser om makt, motstånd, mod och styrka. Det finns både likheter och skillnader i jämförelser med Sverige. Det var berättelser om härskartekniker och svårigheter att kombinera politik och vardagsliv som påminde starkt om historier jag hört förut från svenska politikerkvinnor.
Andra berättelser var hjärtskärande och svåra att riktigt ta in.
I Moldavien finns närvaron av Ryssland och Putin i utbrytarrepubliken Transnistrien. En av borgmästarna hade ryska militärstyrkor på andra sidan floden Dnestr bokstavligen ett stenkast bort. En politiker från Georgien kunde inte hälsa på sin pappa som bor i Syd-Ossetien. Efter kriget mot Ryssland 2009 så ockuperar de Georgiskt territorium i provinserna Sydossetien och Abchasien. Sedan dess krävs visum för georgier att besöka sina släktingar och hittills har de inte beviljats. I Georgien är det nästan omöjligt att kombinera politik och familjeliv så många politikerkvinnor är singlar.
En borgmästare från Bosnien som förlorade sin man i Balkan-kriget beskriver att hon får mer acceptans som politiker eftersom hon är änka. Hon kan bestämma över hela sin kommun men får inte bestämma i sitt eget hem enligt de muslimska kulturella mönstren i regionen.
Vi gjorde ett studiebesök i borgmästaren Ninas kommun Budesti som låg några mil utanför huvudstaden Chisinau i Moldavien. Nina är en av de borgmästare som suttit längst av alla i Moldavien och det gick inte att ta miste på att hon var populär i sin stad. Nina har suttit som borgmästare sedan 1994 och hon visade en film med bilder från den tiden. Bilderna påminde mig starkt om de chockerande bilderna efter Rumänien-diktaturens fall. Kommer du också ihåg de rumänska barnhemsbarnen? Moldavien är ett av Europas fattigaste länder så under Ninas borgmästarperiod har staden fått avlopp, vatten, asfalt (på några gator), en fritidsgård, renoverade skolor och sjukhem mm. Mycket av utvecklingsarbetet har skett med hjälp av bistånd från bland annat vänortskommuner i Sverige, Tyskland och Italien.
Utifrån svenska mått skulle alla tycka att staden Budesti ser dyster och bedrövlig ut men befolkningen var vansinnigt tacksamma och vördnadsfulla mot oss svenskar. Vi fick en kunglig mottagning med studiebesök på skolor, i kommunhus, i bröllopssalen, i ett ridhus och på en fritidsgård. Nationell TV var på plats och flera svenskar i vår delegation fick göra intervjuer.
Vi avslutade bussresan med att åka in i den nedlagda kalkgruvan Cricova som idag är Europas största vinlager. Det finns 120 km väg i gruvan varav ca 80 km används för att lagra viner. Det finns en besöksdel där man nytillverkar mousserande vin, kan titta på vin-skatter där exempelvis Angela Merkel, Vladimir Putin och Herman Göring har sina vinsamlingar. Det hela avrundades med vinprovning i de vackra salongerna.
Jag höll mitt föredrag dag 2 och sedan bjöds vi in till borgmästaren i Chisinau. Det var en ung 35-årig man som också blivit omvald flera gånger. Han var Europas yngsta borgmästare på 28 år när han valdes första gången. Till skillnad mot singelkvinnorna har han blivit ifrågasatt för att han lever ensam. Folket börjar kräva att han ska gifta sig och det börjar ryktas att han kanske är homosexuell. Det riskerar hans karriär.
Sista dagen i Moldavien fick vi träffa riksdagsledamoten Mrs Fusu som gav ett bra tal och inspirerade. Hon hade organiserat kvinnonätverk för liberala politikerkvinnor och jobbade verkligen hårt för jämställdhetsfrågor.
Slutligen en stor eloge till ICLD som har börjat att jämställdhetsintegrera alla sina internationella träningsprogram.