Grön Kraft med Svenska Kyrkan
För ett tag sedan vann Jämnt Skägg en offentlig upphandling som utlystes av Svenska Kyrkan i Hedemora – Garpenbergs församling. Det innebär att jag ska följeforska, utvärdera och processtödja ett arbetsmarknadsprojekt tillsammans med två andra konsultkollegor. Jag kommer att ha ett specifikt ansvar för att kvalitetssäkra projektet ur genus- och likabehandlingsperspektiv. Det känns lite extra kittlande att just Svenska Kyrkan ska arbeta med inkludering de luxe. Det innebär att de i alla avseenden måste behandla deltagarna i projektet likvärdigt oavsett religion, sexuell läggning, kön etc. Kommer de att lyckas med detta? Det sitter förstås en del “kulturellt arv” i kyrkans väggar men hittills har jag enbart positiva erfarenheter. Det är en organisation som är beredd att lyfta på alla stenar och räds inte för de otäcka kryp som kan tänkas titta fram.
Majoriteten av deltagarna i projektet (hittills) har varit arbetslösa en längre tid. Projektidén går ut på att börja med 8 veckors rehabilitering där deltagarna får “hitta sig själva”. Det är mycket utevistelse i skog och mark som kombineras med strukturerade samtal och mindfulnes.
På skogspromenad i Garpenberg tillsammans med deltgarna
Flera av deltagarna jag pratade med vittnade om hur viktigt det är att bryta de negativa mönster arbetslöshet kan innebära. Många sover på fel tider, äter fel, saknar sociala kontakter och motionerar för lite. Kommande 8 veckor får deltagarna göra praktik inom församlingen. Det finns fler arbeten än vad en först tänker på. Det kan handla om vaktmästeri, musik, barnverksamhet, kök, städ, trädgårdsarbete, café eller äldre-verksamhet.
Kyrkan har kompetenser i form av socionomer, kuratorer och pedagoger som är extremt lämpade att ta hand om “vilsna själar” som hamnat i arbetslöshet och inte vet vad de ska göra i livet. En av de mest spännande utvärderingsfrågorna är att titta på kyrkans möjligheter att bli en aktör i framtida arbetsmarknadsprojekt. Detta är väldigt innovativt och har inte prövats tidigare.
Kyrkoherden Pontus Gunnarsson blev snudd på rikskänd i samband med projektstarten när han i en sympatihandling mot flyktingarna valde att leva på samma ersättning som de får – 61 kronor om dagen. Se Expressenartikel här: http://www.expressen.se/nyheter/prasten-pontus-hyllas-for-sitt-asylexperiment/
Detta är ett av flera exempel som visar att denna församling tänker nytt, modernt och interkulturellt. Jag ser fram emot att få samarbeta de närmaste åren med kyrkan.